Blog 11

 

"Leerdam, een stadje, waar niemand komt als hij er niet wezen moet"

 

Ludwig Willem Reymert Wenckebach, ('s-Gravenhage, 12 januari 1860 - Santpoort, 25 juni 1937) heeft diverse Leerdamse stadsgezichten geschilderd. 

 

De afbeelding die we hier zien, is in bezit van het Stedelijk Museum. De datering is onbekend, maar in elk geval voor 1922 omdat we de molen op de Westwal nog in vol ornaat zien afgebeeld. Bij het bereiken van Wenkebachs zestigste verjaardag is dit werk door het museum aangekocht tijdens een

gelegenheidstentoonstelling. 

 

Er zijn nog meer werken in deze regio geschilderd, zo maken we op uit bijvoorbeeld het Bloemendaalsch Weekblad in 1910 en het tijdschrift De Kunst uit 1913.

 

Een citaat hieruit: "De verborgen kracht ook in het oude stadje, waar huizen en gebouwen elkaar stevig schijnen bijeen te hou-en, er omheen een warm, wit muurtje en een er boven uitstekend gebouw met een zacht, in-blauw dak, en dat al te zaam in mooie, zachte afsluiting tegen de helder lucht. Dat is Leerdam, een stadje, waar niemand komt als hij er niet wezen moet. Het is

mooi aan de rivier De Linge. Wenckebach ziet die streek met pleizier, ze is behagelijk voor zijn schildersoog."

"Leerdam, een stadje, waar niemand komt als hij er niet wezen moet". Maar waarom kwam Willem Wenkebach er dan wel?  Wij gingen bij elke schilder/tekenaar van een ingeleverd werk voor de expo

'Oud Leerdam' op zoek naar de achtergrond van de schilder/tekenaar en zijn of haar link met Leerdam.  In het geval van Willem Wenkebach ontdekten we deze link: de liefde!

 

Via een advertentie in de krant laat Willem Wenckebach van zijn huwelijk met Geertruida van Voorthuijsen weten.

En wat blijkt?

De huwelijksplechtigheid vond plaats in Leerdam! Onderzoek leverde op dat Geertruida's opa Van Voorthuijsen predikant was geweest in Leerdam, haar oma (met achternaam Schalij) trouwde op 18-jarige leeftijd met hem. Van haar moederszijde was ze familie van de bekende Leerdamse Droogleever familie. 

Waarschijnlijk was dit ook de reden van zijn diverse schilderijen en tekeningen uit Leerdam en omgeving. Hij was vast regelmatig op bezoek bij schoonfamilie en kende daardoor de omgeving van Leerdam.  Ook leuk om te weten is dat de bekende huisarts de heer C. Voogd, een schilderij van Wenckebach kreeg aangeboden bij zijn 25-jarig jubileum.

 

Kunsthandel Simonis & Buunk had pas het werk ' De rivier De Linge bij Leerdam' te koop:

https://www.simonis-buunk.nl/kunstwerk/willem-wenckebach-schilderij-de-rivier-de-linge-bij-leerdam/13478/

Heeft u nu ook een 'Wenckebach', hetzij de ets, hetzij een ander werk, thuis aan de muur hangen? Leuk als u uw/jouw foto daarvan deelt!

 

Bronnen:

https://www.stedelijk.nl/nl/collectie/10216-ludwig-willem-reijmert-wenckebac

h-gezicht-op-leerdam

Het nieuws van den dag : kleine courant, 01-05-1898 (trouwadvertentie) 

Het nieuws van den dag : kleine courant, 23-03-1911 (dr. Voogt) 

https://nha.courant.nu/issue/BW/1910-03-12/edition/0/page/6?query=