Blog 3

 

Een Leerdamse poort in de Queen's Sitting Room.

 

Jan Weissenbruch was gecharmeerd van de Leerdamse poorten! Hij maakte dit olieverf schilderij van de Veerpoort die tot 1863 vast zat aan het gebouw wat nu restaurant 't Veerhuys Leerdam is. Weissenbruch zond dit schilderij (het was niet groot, de afmeting is 25.1 x 35.2 cm.) samen met nog een ander werk (‘De kerk van Saint-Denis te Luik’), naar de belangrijke Brusselse Salon-tentoonstelling. 

Ze vielen in de smaak! De Britse prins-gemaal Albert kocht ze. Hij wilde ze cadeau geven aan zijn echtgenote koningin Victoria. Helaas overleed hij aan een maag-aandoening voordat hij ze aan haar had kunnen geven. Pas twee jaar later krijgt Victoria ze als postuum kerstcadeau.

 

Ze schrijft hierover in haar dagboek: ”Helaas! Kerstavond en alle vreugde die ik daaraan beleefde is weg!  ik ging naar de eetkamer, waar onze boom en cadeaus waren en nam al onze kinderen mee in de kamer, aan het eind waarvan, onder het geliefde familieportret, de kinderen twee kleine Belgische schilderijtjes hadden gelegd, die lieve Albert in Brussel had gekocht voor mij, de laatste keer

daar samen, in 1860.

Het schilderij "View of a Dutch town 1858-1860" hangt tot de dag van vandaag in de Queen’s Sitting Room van Osborne House, het favoriete residentieverblijf op het eiland Wight van koningin VIctoria. Van 10 september 2016 tot 8 januari 2017 hing het werk tijdelijk in het Teylers’ Museum in Haarlem en was het voor het eerst buiten Engeland te zien. Het was toen uitgeleend door Hare Majesteit Koningin Elizabeth II vanuit de ‘Royal Collection’.

Er is ook een aquarel van deze afbeelding.

Deze was onlangs te koop bij Venduehuis: https://wavemaker.venduehuis.com/auction_lot/247401-jan-weissenbruch-1822-1880#lot

 

Bronnen: 

https://www.rct.uk/collection/408937/view-of-a-dutch-town

https://www.museumkijker.nl/cadeaus-prins-albert-aan-koningin-victoria-teyle

rs-museum-twee-schilderijen-jan-weissenbruch/

-------------