De eerste ontwerper in vaste dienst, Andries Copier, was al sinds 1914 werkzaam bij de glasfabriek. In 1922 begint hij met het ontwerpen van glas en hij was jarenlang de enige ontwerper in vaste dienst van de glasfabriek. In 1924 werd begonnen met het maken van Unica glas door Copier later gevolgd door Lanooy en Lebeau. Serica-glas werd van 1926 tot 1949 ontworpen door Copier in een ongelimiteerde oplage. Na een aarzelende houding bij de handel vonden de producten van Leerdam een weg naar het grote publiek en werden er tentoonstellingen georganiseerd. In 1926 werd er ook een eigen toonkamer geopend aan het Rokin te Amsterdam. In 1927 kreeg Copier de artistieke leiding en in 1930 werd het Gildeglas geïntroduceerd dat A.D. Copier ontwerpt in samenwerking met de Vereeniging van Nederlandsche wijnhandelaren. De kelk van dit Gilde-glas wordt gezien als de designtopper van de 20e eeuw. De maatverhouding wordt bepaald door de gulden snede.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er werd begonnen met het maken van persglazen plastieken naar ontwerpen van Bloch (Art Deco nu te zien in het Nationaal Glasmuseum), Asch van Wijck, Krop, Uiterwaal en Vermeire. Andere ontwerpers waren C. Agterberg, I. Falkenberg-Liefrinck en J. Nicolas.

1938 - De NV Nederlandsche Glasfabriek Leerdam wordt opgenomen in het concern van de NV Vereenigde Glasfabrieken te Schiedam. Daarbij werd besloten om ter versterking van de marktpositie de nadruk te leggen op huishoud- en kunstnijverheidsglas. In 1940 startte Leerdam een glasmakers- en slijperscursus in 1943 aangevuld met een cursus decoratie, waarmee de basis werd gelegd voor de Glasschool van Leerdam, waarover Copier de leiding kreeg en waar Sybren Valkemaleraar esthetische vormgeving werd. Na de oorlog kwam er een nieuwe generatie glasontwerpers bij de fabriek die allen opgeleid waren bij de glasschool die bestond tot 1948: Floris Meydam, Willem Heesen en Gerard Thomassen. Floris Meydam was tot 1984 de vaste ontwerper daarna gevolgd door S. v.d. Marel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1949 - Floris Meydam (1919) volgde A.D. Copier op als hoofdontwerper van Royal Leerdam en bleef dit tot 1984. Hij ontwierp talloze serviezen, gebruiksartikelen, verpakkingsglas, Serica en Unica.

1953 - Ter gelegenheid van haar 75-jarig bestaan mag de glasfabriek vanaf dit jaar de naam ‘koninklijk’ voeren. Internationaal wordt de handelsnaam ‘Royal Leerdam’ ingevoerd.