CKV activiteiten

Culturele Kunstzinnige Vorming is een verplicht vak in het derde leerjaar. Leerlingen maken kennis met Kunst en Cultuur. Voor velen van hen is dit de eerste keer. In een periode van 40 lessen worden er minimaal 4 activiteiten ondernomen binnen een culturele discipline. Hiervan wordt een verslag gemaakt en bijgehouden in een kunstdossier. Het vak dient aan het eind van het schooljaar met een voldoende te worden afgesloten.

 

Doel is om leerlingen kennis te laten maken van het culturele aanbod binnen de regio. Te denken valt aan dans, kunst, muziek, theater, film enz.

Deze activiteiten kunnen binnen school plaatsvinden maar ook daarbuiten. Docenten CKV zijn breed georiënteerd en weten en kunnen veel. Dit kan ik uit ervaring zeggen omdat ik jarenlang zelf CKV docent geweest ben binnen het VMBO.

Echter CKV kan en mag ook buiten het klaslokaal plaatsvinden. Dit is vaak een verrijking voor de leerlingen maar ook voor de docent omdat hij/zij de leerlingen anders ziet dan binnen het lokaal. Leerlingen kunnen een kunstenaar aan het werk zien en meewerken, bevragen en nieuwsgierig gemaakt worden.

 

Aanbod:

Beeldende Kunst:

Aan de hand van een gekozen thema gaan we dan aan de slag met het creëren van hun eigen kunstwerk.

Aan het eind van de activiteit zal er een tentoonstelling ingericht worden van het gemaakte werk.

 

Leerlingen leren dmv de formele kunstaspecten anders naar kunst kijken.

Leerlingen leren het verhaal achter het kunstwerk kennen.

Leerlingen leren kunst anders te beoordelen dmv de kunstaspecten en gesprek kunstenaar.

Leerlingen leren binnen een thema te werken

Leerlingen leren bewuster keuzes te maken in compositie, kleur, materiaalgebruik.

 

Leerlingen leren kijken naar elkaars werk en hierover elkaar te bevragen

 

Dans:

 

Verhalen schrijven: