Blog 14

 

'Een kijkje op de Spoorstraat in 1901’

 

Een prachtige tekening van de Spoorstraat uit een ver verleden. Deze tekening komt uit de historische collectie van de Gemeente Leerdam. 

De tekenaar is J. Barends. We weten verder niets van deze persoon. Wél weten we wat meer over de eigenaars die de tekening kregen.

 

Dit werk was een souvenir voor de heer en mevrouw Caspers en het is gemaakt in 1901. Vervolgens werd het jaren later geschonken aan de gemeente Leerdam door J. Caspers, die werd geboren in het huis met de hoge stoep op 01-08-1901, in hetzelfde jaar dus als de tekening werd gemaakt.

 

Het zou zomaar kunnen, dat het gaat om het echtpaar Caspers genoemd in de trouwadvertentie die we vonden in diverse kranten. De heer Caspers was als candidaat-notaris werkzaam in Leerdam, of in elk geval woonde hij hier. Onze aanname wordt bevestigd, omdat in augustus 1901 diverse advertenties melden van de geboorte van een zoon - en de geboortedatum van deze jongen exact

overeenkomt met de datum die staat vermeld op de achterkant van de tekening.

In de periode na 1901 kunnen we geen sporen meer vinden van het gezin Caspers in Leerdam. Vermoedelijk is de familie binnen afzienbare tijd verhuisd?

 

Ter vergelijking wat oude foto’s van de Spoorstraat, zichtbaar is bijvoorbeeld dat het hoekhuis inmiddels is gesloopt en het aanzicht behoorlijk is veranderd. Veel groen is verdwenen. Vanouds woonden er fabrieksdirecteuren en artsen aan de Spoorstraat. 

 

"De weg naar de spoorlijn is dicht op elkaar volgebouwd met zes villa's alsof er nergens anders meer plaats was".  "Als we terug zijn gewandeld, komen we weer aan de Spoorstraat. De Leerdammers spreken van de 'Villa's'. Hier woonden de artsen Voogd en Le Comte; later Holweg en Reilingh. Maar ook de veeartsen Berch Gravenhorst en Niemandsverdriet hadden hier hun huis. De twee andere villa's werden bewoond door H.A. van Ameyde, directeur van de Leerdamse Stoombootmaatschappij en L.A. Burgers, directeur van Houthandel Varsseveld en Co". (Leerdam in oude ansichten, deel 1 - F.L. Blom).

 

Rechts zien we het smalspoor van de houthandel Varsseveld naar het station. Morgen kunt u hierover meer informatie lezen, aan de hand van een nieuw kunstwerk. 

 

Bronnen:

Achterzijde en voorzijde van de tekening zelf

'Leerdam in oude ansichten, deel 1', F.L. Blom Rotterdamsch Nieuwsblad, 07-06-1898

Het nieuws van de Dag, kleine courant, 06-06-1898: 

Het nieuws van de Dag, kleine courant, 05-08-1901:

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010128339:mpeg21:p015

https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=caspers+notaris+leerdam&coll=ddd&sortfield=date&identifier=ddd:010125933:mpeg21:a0158&resultsidentifier=ddd:010125933:mpeg21:a0158

Beeldbank Leerdam:

https://hvl.collectiebank.nl/beeldbank/start/archieven12?fc=browse&query=spoorstraat#nav_bsr0