Blog 20

 

Vandaag weer de bekende muizentorens van Leerdam in beeld, deze keer de twee meest rechtse. Duidelijk te zien op deze mooie tekening is de kleine aanbouw (een soort schuurtje) die links tegen de muizentoren aangebouwd was. Deze zijn vermoedelijk verdwenen na de restauraties van de torentjes in de jaren 50. 

 

Op deze foto's in de Leerdamse Beeldbankcollectie zijn de schuurtjes naast de torentjes ook te zien: https://bit.ly/2UPAwZI, https://bit.ly/2JNgUiK en https://bit.ly/39OdM0r 

Het is lastig om de tekening qua tijd exact te dateren, maar we vermoeden dat dit tafereel gemaakt is tussen de jaren 1900 en 1930. Deze tekening "Leerdam" van Joop Kropf (1892-1979) kregen we in bruikleen voor de expositie Oud-Leerdam van de heer Verboog uit Leerdam. Joop Kropff werd op 22 mei 1893 geboren en overleed op 5 september 1979 in Delft. Hij bezocht de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

Hij schilderde, aquarelleerde, tekende, etste en lithografeerde stillevens, portretten en landschappen. Hij woonde en werkte in Den Haag in zijn atelier aan de Goudenregenstraat 65. Hij was lid van Pulchri Studio in Den Haag (evenals schilders die we al eerder tegenkwamen: Nico Bastert, Louis Bron,

Lizzy Ansingh (de schoonzus van Bart Peizel) en David Schulman). Ook was hij lid van Verve, De Posthoorngroep, de Haagse Kunstkring en Pictura. Hij was lid van de Haagse kunstenaarsgroep Fugare en gaf les aan de Akademie in Leiden. Hij was leraar van Karel Bleijenberg. Joop Kropff exposeerde o.a. bij Galerie Orez in Den Haag. 

 

Zijn kunst werd stemmingsvol, teder en dromerig genoemd met vaak een donker coloriet. Kropff schilderde aanvankelijk in naturalistische trant, maar maakte later ook non-figuratief, abstract werk. Het bijzondere aan zijn werk is dat zijn werk het gehele scala van puur Haagse School werk tot helemaal abstract omvat. Joop Kropff zijn werk bevindt zich onder meer in het Haags Gemeentemuseum, het Stedelijk Museum in Amsterdam en in de Rijkscollectie. 

Hij staat vermeld in de Jacobs (1993) en de Scheen (1969-70). Ander gevonden werk van Joop Kropff waarop een Leerdams tafereel staat afgebeeld kunt u zien via deze link:

https://www.kunsthandelhanvos.nl/joop-kropff-winterdorpsgezicht-met-molens-10399/

Dit werk heet ’Gezicht op Leerdam’ en werd door Kunsthandel Han Vos, die het olieverf schilderij onlangs verkocht, omschreven als: ”Stijlvol gezicht op Leerdam met molens in het namiddaglicht en sneeuw in de lucht. De manier waarop Joop Kropff in dit schilderij het strijklicht gebruikt maakt

het tot een spannend en intrigerend werk. Met zijn flinke afmeting is dit een mooie herinnering aan hoe Leerdam er in de dertiger jaren uit moet hebben gezien.” We zijn benieuwd waar dit mooie schilderij terecht is gekomen! 

 

Bronnen:

https://rkd.nl/nl/explore/artists/46583

Haagsche Courant, 11-03-1929

Algemeen Handelsblad, 08-03-1942

Het Vaderland: staat- en letterkundig nieuwsblad, 19-05-1942

Algemeen Handelsblad, 11-02-1943